Stručni savjeti i obuka o korištenju kontaktnih leća

Što trebate znati!?

Prije odluke o nošenju kontaktnih leća potrebno je dogovoriti „termin oftalmološkog pregleda“ prilikom kojega ćete biti educirani o svim prednostima i mogućnostima korištenja kontaktnih leća.

Slijedom toga, oftalmolog će Vam kroz razgovor pronaći najbolju opciju za Vaš vid i stil života. Pregled prije nošenja leća također je i nužan iz razloga kako bi se osiguralo održavanje zdravlja Vaših očiju. Važno je napomenuti da svi naši korisnici mogu, a i trebaju, u svakom trenutku zatražiti pomoć u slučaju bilo kakvih poteškoća kod upotrebe kontaktnih leća.

Vrste leća

Kontaktne leće mogu se podijeliti u nekoliko katergorija, s obzirom na materijal iz kojeg su izrađene i vremenu potrebnom za njihovu zamjenu.
Tvrde kontaktne leće izrađene su iz tvrdog materijala, promjer im je manji od promjera šarenice, i njihov se oblik na oku ne mijenja.
Meke kontaktne leće izrađene su iz materijala koji u svom sastavu sadrži vodu. Takve su leće poput želatine, promjer im je veći od promjera šarenice, a oblik im se prilagođava oku. Ugodnije su za nošenje, a postoje različite vrste, ovisno o režimu zamjene
Najvažnija karakteristika zamjenskih mekih kontaktnih leća je nošenje kroz određeni vremenski period, nakon čega se bace i zamjene novim parom. Danas se u svijetu takve leće najčešće koriste. Jednostavnije su za održavanje higijene – dovoljno ih je njegovati sve popularnijim višenamjenskim otopinama, a bacaju se nakon 2 tjedna, mjesec ili 2 mjeseca (ovisno o vrsti i preporuci oftalmologa). Proteinske i lipidne naslage u tom kratkom periodu, uz svakodnevnu njegu višenamjenskom otopinom, ne stignu napraviti probleme.

NOŠENJE I ODRŽAVANJE

Nošenje i održavanje kontaktnih leća danas je vrlo lako, no ipak iziskuje više truda i vremena od nošenja dioptrijskih naočala, dok naravno posebnu pozornost treba posvetiti higijeni. Dobru preporuku i korisne savjete po tom pitanju mogu dati isključivo obrazovani stručnjaci. Prije rukovanja lećama uvijek operite ruke te pokušajte skinuti leće prije spavanja kako bi izbjegli infekcije oka. Ne vlažite leće slinom! Ukoliko se pojavi crvenilo, peckanje ili bol u oku odmah se javite oftalmologu.

Zamjenske kontaktne leće najčešće su pakirane u kutijama po 2, 3 ili 6 komada, a mogu biti sferne, torične, multifokalne i u boji. Zamjenske kontaktne leće, ovisno o vrsti, mogu biti namjenjene dnevnom nošenju (uz večernje skidanje i njegu) te za produženo nošenje (što znači da se s lećama može prespavati).
Što češće mijenate vaše leće novim parom, to će vaše oko biti zdravije. Nikada ne nosite leće duže nego što vam je to preporučio vaš oftalmolog, kako biste izbjegli mogućnost očnih infekcija.